Hoe een blank jongetje een zwarte soulgod werd…

Kenners noemen de stem van Günther ‘doorleefd’. Wel, ze hebben gelijk. Want voor hij aan de top stond, heeft Günther gezongen in muffe repetitielokalen, geschreeuwd tegen te luid afgestemde gitaren, geknokt om lallende toogklanten te overstemmen. Hard gewerkt dus.

 Günther begint zijn carrière in 1985 bij een bigband als percussionist. Al snel staat hij zelf achter de microfoon. Rond 1990 combineert hij de muziek met zijn andere passie: auto’s. Hij werkt als verkoper in een grote garage. “De manager wist dat muziek mijn zwakke plek was: als ik niet genoeg verkocht, nam hij de radio uit mijn auto”, lacht Günther. Maar als na een opgemerkte passage in ‘Walter’s Verjaardagsshow’ plots platenfirma’s en artiesten aan zijn deur staan, doet Günther de sprong. Hij neemt bij Polygram de single ‘Ik laat me gaan’ op en schiet meteen naar de Vlaamse top tien. ‘Hier in dit land’, zijn eerste full cd, bewijst dat hij er staat: zelden werden pop, jazz, bigband, funk en ballad zo mooi tot één brok Vlaamse power samengesmolten. De plaat wint in geen tijd goud. De tweede cd, ‘Stop de tijd’ (1993), bevat ‘Koud is de pijn’, ‘Ik blijf bij jou’ en ‘Meer dan een vriendin’. Voor de tekstschrijfster wordt dat laatste ook realiteit: Tanja Van Sebroeck, de liefde van Günthers leven, wordt mevrouw Neefs.

Günther op speciale aanvraag

In 1994 is Günther genomineerd voor “Het Gouden Oog”, de verkiezing van de meest verdienstelijke media-en showbizz-persoonlijkheden. Tijdens de live-uitzending stelt hij zijn derde album “Tien miljoen dingen” voor. “Special Request I” is een selectie van 14 tijdloze grooves en ballads van blanke en zwarte stemmen uit diverse genres. De cd haalt moeiteloos platina; de tournee wordt een ongezien succes en de smaakvolle tv-special met Kerst een topper in de kijkcijfers van dat jaar.
Een opvolger kan niet uitblijven. Onder het oog van duizenden enthousiaste toeschouwers, wordt “Special Request II” in september 1997 aan de wereld voorgesteld. Günthers innemende versies van “The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore” en vooral “Satisfaction Guaranteed” worden dikke radiohits. In het Casino van Beringen wordt opnieuw een swingende tv-special ingeblikt. 
Voor het nieuwe millennium aanbreekt, doet Günther het internationale avontuur nog één keer over. In 1999 verzamelt hij, op algemeen verzoek, de meest romantische smaakmakers uit eerdere liveshows. Op “The Love Album” versmelt zijn warme stem met 14 klassiekers uit de 3 voorafgaande decennia: van “Cry me a river”, over “Just the way you are” tot “Laughter in the rain”. Met een uitgelezen ploeg filmers trekt Günther naar Cyprus voor de opnames van een bijbehorende tv-show. De cd kampeert intussen verscheidene weken in de Top 5 van de albumcharts.

Van Engels naar Nederlands en terug

Met zijn zesde album “Bij jou” keert Günther terug naar het Nederlandstalige oeuvre. De plaat swingt de zomer in. Voor de titelsong ontvangt hij tijdens Zomerhit 2000 de prijs voor het beste Nederlandstalige lied.

Ook in 2000 brengt Günther, met o.a. Raymond van het Groenewoud, Rob de Nijs en Toots Thielemans, eerbetoon aan zijn vader op de cd “Louis Neefs 20 jaar later”, met een indrukwekkend concert in het Antwerpse Sportpaleis, vereeuwigd in een tv-special die zelfs op de Nederlandse televisie druk werd bekeken.
In 2002 borrelt Günthers heimwee naar the big band feeling weer op: met een keur aan sessiemuzikanten duikt hij de studio in voor de plaat “Swing is the thing”.Topproducers als Steve Willaert en Bob Porter tekenen voor de frisse arrangementen van 14 evergreens uit pop, soul en rock. Günther verrast zelfs zijn trouwste fans met onverwachte versies van “I want you to want me”, “Route 66” of Blondie’s “Call Me”. De cd prijkt maandenlang in de nationale lijsten en de liveoptredens bieden een stomende set swingplezier op een goedgevuld podium. 
Sedertdien komt Günther nog enkele keren verrassend uit de hoek. Wanneer hij met Stef Bos de bijna olympische hymne “Goud, zilver en brons” schrijft, bijvoorbeeld. En wat dan gezegd van “As gau paust”, Günthers meest onwaarschijnlijke hit ooit? Een onzinnige tekstlap van Günthers kornuit Mark Uytterhoeven, bovendien in ongekuist Mechels. De reacties na zijn live-optreden in “De laatste show” waren zò overweldigend, dat de grol op cd-single werd gereleast.

My Soul

Met de 4Band, een compact en veelzijdig kwartet vrienden-muzikanten, rijgt hij in het jubileumjaar 2005 de optredens aan mekaar. Eind augustus, wanneer de voorbereidingen voor het grote feest stilaan hun climax bereiken, verschijnt “Laat liefde regeren”. In een handomdraai haalt de single de hoogste rotatie bij diverse Vlaamse radiozenders. Als hoogtepunt van dit feestjaar zijn er de meer dan succesvolle verjaardagsconcerten door Vlaanderen en de release  door  Universal België  van de dubbel CD + DVD  ‘15’ met alle Nederlandse en Internationale  muzikale hoogtepunten uit Günther’s carrière.

In januari 2008 verschijnt  ‘My Soul’, Günthers tiende full cd. Günther brengt indringende versies van ‘I’ll Be There’, ‘Ain’t No Mountain (High Enough)’ en ‘I Heard It Trough The Grapevine’. Als artiest is hij compleet geworden: zijn stem klonk nooit beter. En de warmste stem van Vlaanderen heeft nog grote plannen voor de toekomst: “Muziek brengt mensen bij mekaar. Huidskleur, taal, religie spelen geen rol. Ik kan niet functioneren zonder muziek.”

Günther Neefs 21

 VT4 wil een warm en huislijk gevoel creëren. Er wordt aan Günther gevraagd om een gepast lied te schrijven bij de baseline ‘Welkom Thuis’. Samen met dorpsgenoot Ronny Mosuse zet hij zich aan het werk. In augustus 2010 wordt het nummer voorgesteld op de mediaconferentie van VT4.

Dit is het startschot voor een intense samenwerking die op 21 september 2011 resulteert in de 11de full cd “Günther Neefs 21”. “Ik laat me gaan”, de allereerste single die Günther ooit uitbracht, wordt in een nieuw jasje gestoken en opent de cd. De elf andere muzikale pareltjes komen tot stand door de creatieve samenwerking tussen enkele toppers uit de Vlaamse muziekwereld. Ronny Mosuse legt duidelijk zijn accenten als producer en schrijft ijverig mee aan “Vliegtuig naar de zon”, “Dan voel ik geluk” en “Vrouw van mij”. Bart Peeters componeert niet alleen het mooie “Het mannetje in je hart”, hij engageert ook de Hoofse scene om mee te werken aan dit mooie project. Zijn getalenteerde achterbuur Jan Leyers schrijft het meesterstukje “Onbegonnen werk”. Voor “Meisje”, “Altijd van mij”, “Jij en ik” en “Wij!Hier!Nu!” kan de frontman van Soulsister rekenen op de heerlijke inbreng van Frank Vander linden.

De afsluiter van de cd is een verhaal apart. “Oh Madeleine” werd geschreven door Hugo Matthysen. Eén van zijn dochters kreeg les van ‘juffrouw Tanja’, de echtgenote van Günther. Vijf jaar geleden, op een schoolfeest, beloofde hij om iets te schrijven… Al die tijd spookte het catchy deuntje door Günthers hoofd. Hoe moest op zijn nieuwe cd komen!

Günther geniet nog elke dag van zijn leven vol muziek. “Papa is weer gaan spelen” weerklinkt nog vaak ten huize Neefs. Tijdens het theaterseizoen 2012 zal Günther te bewonderen zijn in de Vlaamse culturele centra met zijn theatertour “Günther Neefs 21”. In deze theatershow blikt hij terug op dit rijke verleden aan de hand van 21 sfeervolle beelden en een selectie van 21 mooie Nederlandstalige liedjes.

Met zijn getalenteerde 4-Band of met een podium vol muzikanten doorkruist Günther nog steeds ons mooie Vlaamse landschap. 21 jaar in ‘het vak’ betekent dat je ‘doorleefd’ bent in het wereldje, dat de stem nog warmer gaat klinken…

Wonderful Women

Op de cd ‘Wonderful Women’ (2013) heeft Günther twaalf onvergetelijke klassiekers uitgekozen die oorspronkelijk werden gezongen door een vrouw. Gerespecteerde artiesten als Dionne Warwick, Roberta Flack en Randy Crawford herrijzen in een mannelijke gedaante, maar  Günther durft ook verrassen met Nelly Furtado en Emeli Sandé. Een mooi eerbetoon aan alle vrouwen in ons kleine landje.

One Night Only

In zijn theatershow “One Night Only” neemt Günther Neefs het publiek mee op een reis naar de zwarte geschiedenis van de soul. De wortels van onze muziek liggen bij arbeiders uit een kille fabriek die op een podium verschenen in een glimmend pak. Daar opende hun ziel. ‘I heard it through the grapevine’, ‘I’ll be there’,  ‘Baby I need your loving’, ‘Ain’t no mountain high enough’ is maar een greep uit de betere songs die ons nog vers in het geheugen liggen. Pakkende evergreens die zelfs de jeugd niet onberoerd laten.

Back to Swing

2015 is het jaar van Günther Neefs. Op 21 september wordt de warmste stem van Vlaanderen 50 en hij staat 25 jaar op de planken. Deze dubbele verjaardag is een mooi moment om met 20 enthousiaste bigbandmuzikanten terug te grijpen naar zijn eerste liefde: de swing. Begeleid door schitterende trompetten, krachtige trombones, swingende saxen en een stomende ritmesectie maakt Günther een stijlvolle reis doorheen de bonte wereld van de swing.

Op de LP “Back to Swing” brengt Günther Neefs de grootste nummers van The Rat Pack weer tot leven. Mooie duetten met tante Connie Neefs en een frisse Amaryllis Uitterlinden zorgen een verrassende toets. Weerman Frank Deboosere laat ons kennis maken met zijn virtuositeit als pianist. Deze LP werd opgenomen in de vermaarde Toots-studio van de VRT.

Op vrijdag 4 september en zaterdag 5 september 2015 heeft Günther Las Vegas live voor twee stijlvolle avonden naar het Kursaal van Oostende gebracht. De meest prestigieuze zaal in de koningin der badsteden was telkens tot in de nok gevuld. Guy De Pré deelde er zijn onmetelijke kennis van alom gekende crooners op onnavolgbare wijze met het publiek. Een verhaal vol verrassende anekdotes, ondersteund door mooie sfeerbeelden. De eigenzinnige invloed van Guy zorgde niet alleen voor onweerstaanbare evergreens, maar ook voor pure parels die zelfs de jeugd niet onberoerd laten. Een staande ovatie was keer op keer de kroon op een sfeervolle avond. Na deze indrukwekkende ouverture volgen nog meer dan 30 shows in de Vlaamse culturele centra.

Roots 66

Muziek en auto’s hebben een sterke band gesmeed tussen Günther Neefs en Guy De Pré. In augustus 2018 gingen zij samen op de baan op de meest mythische van alle wegen: US Route 66.

Het vertrekpunt Chicago, the Windy City, is de thuisbasis van de jazz- en soulmuziek. Van in de donkerste kroegen tot in het majestueuze openluchttheater van Millennium Park namen Günther en Guy de prachtige ritmes in zich op. In Saint-Louis werden veel muzieklegendes groot. Ondermeer Chuck Berry timmerde er aan zijn carrière. De grootste stad van the Great Plains is ook het centrum van de blues. De oorsprong van de blues ligt in de muziek die de slaven uit Afrika meebrachten naar het zuiden van de Verenigde Staten. Op zelfgemaakte instrumenten zongen ze uit volle borst over het harde werk op de velden en de miserie in de kille fabrieken. Een mooie uitdaging voor de warmste stem van Vlaanderen.

In Amarillo, Texas stonden de Cadillac ranch en de countrymuziek op het programma, maar pas in Las Vegas komen Gunther en Guy echt in hun biotoop. The Rat Pack, een bende entertainers die bij voorkeur optraden in casino’s, die werden gerund door hun vrienden van de maffia, was hier hun grote voorbeeld. Hun swingende muziek is Günther Neefs op het lijf geschreven. Hollywood vormde met zijn filmmuziek het orgelpunt van deze muzikale reis. Ook dit mekka van de filmindustrie, de stad van sterren, werd muzikaal uitgekamd door onze Vlaamse pioniers.

De trip dwars door de States in de iconische US-sportwagen Ford Mustang, de 30 gegrilde hamburgers, de 15 T-bone steaks en de brandende zon van Texas, New-Mexico, Arizona, en Californië hebben van Günther en Guy onvervalste Route 66-aficionados gemaakt. Resultaat is een fantastisch avontuur, een onvergetelijke trip en een Günther Neefs zoals je hem nog nooit eerder hebt gehoord. Het resultaat van deze muzikale queeste werd voor eeuwig en altijd gegroefd op vinyl. De LP ‘Roots 66’ vat 5000 km samen in 15 onvergetelijke tracks. De beklijvende beelden van de roadtrip werden vastgelegd op DVD.